'Membesar dengan cili', Itulah yang mampu aku katakan. Dari kecil masa dok dgn Tok&Tokwan, makcik @Mak Uda selalu buat cermai
yang dicicah denagn sambal kicap. Yum! Yum! Terliur rasanya hinggakan bannyak saliva secretion secreted by my small salivary glands dalam mulut. Kerap juga tok @ mak buat sambal belacan mentah
iaitu cili padi@cili merah besar di lesung batukan dengan bawang dan belacan
plus sugar & salt, untuk dimakan bersama ikan kembung@Indian mackerel yang segar.
Huh! Terasa gastric jus dalam perut aku keluar membuak-buak bagaikan lahar gunung berapi.
Tiba2 terasa lapar pulak. Apepun, belum lagi makan sambal sotong kering berbelacan
dengan nasi lemak
yang emak masak. Pergh!!!!Memang sedap tak terkata hingga menjilat jari.
Cuma nasib baik dapat ucap Alhamdulillah dan sendawa beberapa kali pas makan. Nikmatilah gambar cili ni.
No comments:
Post a Comment