Monday, April 19, 2010

Hari ni makan mi rebus

Harini dah takda idea nak masak ape2...tiba2 dapat ilham nak masak mi rebus..:
Bahan2 & cara2:
1- Halia 1cm, bawang besar 1 ulas, 3 ulas garlic, 5-7 biji cilipadi, 1 genggam shrimp shell/1-2 sudu udang kering - diblend/dikisar/ditumbuk dgn lesung batu ...yang penting hancur...:) tumbuk dgn tangan pun boleh...mestila kan kalu gune lesung batu, mesti tumbuk dgn tangan.
2- Kentang 3-5 biji atau keledek 1-2 biji atau nak campur keledek sebiji & 2-3 biji kentang pun boleh..nak lebih pun boleh- buang kulit!!!
3- Empukkan/lembutkan/masakkan kentang & keledek either microwave/rebus/bakar(kalau dok dlam hutan)
4- Bila kentang /keledek dah empuk, lenyekkan je terus dalam peiuk tu ..tak pun blend sumenye yer..
5- Campurkan bahan yg diblended/dikisar dgn kentang/keledek yg telah dilenyekkan, tambah air..bg berkuahlakan...jgn lupe masukkan skali udang/ayam/daging
6- Masak hingga mendidih dlm 15-20 min, likatkan kuah dgn tepung jagung(larutkan 1-2 sudu tepung jagung dalam air sejuk) dgn mencampurkannya ke dalam masakan.
7- Adjust rasa dgn garam dan gula
8- boleh dimakan dgn mi segera/ramen/soba/instant noodle/mane2 mi ...letak taugeh/sawi rebus/kobis atau ape2 saje sayur yg disukai..
Dah siap!!! 30minit je....:)










No comments:

Post a Comment